Csirkepörkölt


Csirkepörkölt

A TAVASZ Kedvence
Frideczky András séftől

Csirkepörkölt
csirkecomb, töltött libanyak, túrógaluska

Hozzávalók 4 személyre

Csirkecomb filé – 4 db
Csirkefarhát – 1 db
Csirkemell – 100 g
Csirkemáj– 50 g
Csirkezúza – 50 g
Libanyakbőr – 2 db
Füstölt szalonna – 50 g
Tojássárgája – 1 db
Hámozott dió – 20 g
Petrezselyem – 1/2 csokor
Vöröshagyma – 1 fej
Fokhagyma – 2 gerezd
TV paprika – 50 g
Friss paradicsom – 50 g
Tejszín– 50 ml
Tejföl
Húsleves alaplé
Kacsazsír – 50 g
Fűszerpaprika
Tengeri finom só
Frissen őrölt bors

Köret:
Tehéntúró – 250 g
Finomliszt – 25 g
Búzadara – 25 g
Tojás – 1 db
Tengeri finom só

Elkészítés

Nehézségi fokozat:     4 csillagos

A csirkecomb filéket nyolc óra hosszára 6%-os sópácba tesszük. A csirkefarhátat sütőben megpirítjuk, és közben a füstölt szalonnával, a vöröshagymával, a fokhagymával, a paprikával és a paradicsommal pörköltalapot készítünk. Majd a megpirult csirkefarhátat hozzátesszük és felengedjük megfelelő mennyiségű vízzel, és sózzuk, borsozzuk.
A sópácból kivett csirkecombokat spárgával henger alakúra formázzuk, és a pörköltalapban megfőzzük. Ezután kivesszük a csirkefarhátat és a csirkecombokat, hozzátesszük a tejfölt, és az alapot összeturmixoljuk.
Eközben a libanyakbőrt megtisztítjuk, a belső faggyús részeket eltávolítjuk, és prádot készítünk. A prádhoz a csirkemellet ledaráljuk, majd tojássárgája, tejszín és só hozzáadásával leturmixoljuk. Ehhez hozzákeverjük a kockára vágott, konfitált csirkemájat és zúzát, valamint a pirított diót és a finomra vágott petrezselymet. Az így elkészült tölteléket betöltjük a libanyakbőrbe, mindkét felét megkötözzük és 20-25 perc alatt alaplében megfőzzük.
A túrógaluskához összekeverjük az alaposan kikevert tehéntúrót, a lisztet, a búzadarát, a tojást és a sót, és egy órára, lefóliázva hűtőbe tesszük. Majd galuskákat készítünk belőle és sós vízben kifőzzük.

Turbózd fel!

fekete

Egy serpenyőben minimális zsiradékon pirítsuk körbe a töltött libanyakbőrt, mert így plusz ízt és egy roppanós textúrát adunk az ételhez.